Anders dan verwacht

Vanochtend vroeg om 7:30 begonnen wij met rustig wakker worden en voorbereiding van de dag, hierbij hoort natuurlijk een stevig ontbijt en een aanbidding aan God, zelf ben ik nog niet in aanraking gekomen met Hem maar wie weet.

Rond 8:45 reden wij met de groep naar het huis van Frank, en hebben hem bij zijn huis geholpen met praktische dingen. Ik zelf heb geholpen met graven van een greppel en het verplaatsten van stenen. De ochtend verliep zeer soepeltjes en snel, en voor ik het wist was het al 12:30. Wat betekent tijd voor de lunch. Na rustig geluncht te hebben bij Frank zijn huis, was het tijd om ons te verplaatsen naar Pata Rat.

Om 14:00 arriveerden wij op Pata Rat. Voor mij is dit de eerste keer dat ik mee ga met de stichting naar Roemenië, en wist niet goed wat ik er van moest verwachten. Elke verwachting die ik had kwam total niet overeen met de werkelijkheid. Ik had veel meer droevigheid verwacht, veel meer armoede en veel meer afschuw naar mij. Maar alles wat ik hierboven heb vermeld is totaal niet van toepassing. De mensen zijn misschien wel arm, maar in de zin van materialistisch arm en niet mentaal. Ze halen veel kracht en energie uit elkaar en vooral uit Frank die erg veel tijd en energie in deze mensen steekt, en echt veel voor hun betekent. Ik kon zien dat ze veel respect voor hem hebben. De mensen waren erg vrolijk en we werden met open armen ontvangen.

Op Pata Rat hebben wij een programma georganiseerd voor de kinderen. We begonnen met een gebed en daarna met wat liedjes gevolgd door wat gezang en gedans. Na de opening hebben de kinderen wat tijd gehad om te kleuren. Rond 16:30 hielden de kinderen het voor gezien en kregen voordat ze weggingen een lekker broodje met een pakje sap.

Na het programma hebben wij nog even een half uurtje gepraat en gespeeld met de kinderen, en daarna was het echt tijd om te gaan. Eenmaal terug bij Youth With A Mission hebben wij ons even opgefrist voor een barbecue met het team en daarna hebben wij even de dag geëvalueerd en onze ervaringen gedeeld met elkaar.

Nu tijd om even rustig bij te tanken en ons klaar te maken voor een nieuwe dag.

Groet

Abe